Op donderdag 13 juli 2011 was op Kasteel Hernen de eerste  workshop acteren onder de bezielende leiding van Iris van Rooij. Hiermee werd het startsignaal gegeven voor het nieuwe project van het Productiebureau.

 

Uitgangspunt voor de film was het script dat Arnoud Kremers  geschreven heeft. In een dertigtal scènes wordt met als nevenplot een grote  diefstal het verhaal verteld van klokkenluider Dove Jojo en zigeunerin  Esmeralda. De Sint Jan speelde als decor en plaats van handeling een  belangrijke rol.

 

Alle onderdelen van het filmproces kwamen aan de orde:  acteren, kostumering, set-decoratie, rekwisieten, grime, belichting, geluid,  camera en catering. Het was de bedoeling dat cliënten van de MO zoveel  mogelijk vóór en achter de camera deelgenoot waren van een prachtig creatief  proces. Al onze acteurs waren cliënt en ze leverden een fantastische prestatie.

 

De regie was in handen van Maarten Melis. Zijn assistente  was Iris van Rooij. Het technische team bestond uit Manuel Cooymans en drie stagiaires van het Willem I College en het ROC. Componist Frans Kerkhofs maakte  de muziek.

 

Tijdens het werken aan de film  maakte Guus Bekooy een reportage. Op donderdag 26 april 2012 ging de film met  making of voor een uitverkochte zaal in  première in de Verkadefabriek.  Wegens de  overweldigende belangstelling werd er op vrijdag 27 april een extra  voorstelling ingelast en weer was de zaal uitverkocht! Van de film werden 500 dvd’s verkocht en in binnen- en buitenland werd de film dat jaar in tal van opvangcentra  vertoond. Overal werden onze filmsterren  bejubeld. In de pers kregen we meer aandacht dan ooit.