Sociaal theater “Maejstro” in de Cathrien

Al eeuwenlang staat in Den Bosch de Catharinakerk, in de volksmond de Cathrien genoemd. Ooit maakte deze kerk deel uit van het Kruisbroedersklooster, waarvan archeologische resten nog steeds in het terrein aanwezig zijn. Al in 1629 vertrokken de kruisbroeders, maar de kerk bleef bestaan. Het voormalige klooster raakte in verval, maar de kerk niet. Die werd in de loop der eeuwen wel geregeld aangepast. De laatste keer in 1916. Toen werd de kerk verbouwd tot een byzantijnse koepelkerk. Zo kennen wij nu de Cathrien. Ook de binnenkant is in die stijl. Nu wil het toeval -maar wat is toeval?- dat de laatste tijd er gemeenschappen hun thuis hebben met een byzantijnse achtergrond. Kortom een mooi geheel.

De Maria-parochie waartoe de Cathrien behoort, was benaderd of die kerk niet een rol kon spelen voor het Theater aan de Parade tijdens de verbouwing, maar dat ging niet door.

En toen kregen wij het verzoek of het sociaal theater Maejstro bij ons kon repeteren. Toch nog theater in de Cathrien. Niet zozeer in de kerk zelf, maar in de zaal daarnaast.

Als Kerk kennen wij het sociaal theater goed. Het straatpastoraat heeft er bijvoorbeeld goede contacten mee. En een voormalige straatpastor is vandaag de dag actief in onze parochie. Ooit speelde hij nog mee in de film “De Klokkenluider van de Notre Jan”. Daar speelde hij een nogal onaantrekkelijk type. Iedereen heeft een bepaalde rol in zijn of haar leven. Een rol die je kiest, maar vaak ook die je toevalt of je overkomt. Het is heel goed om eens een andere rol te spelen of te mogen spelen. Dat verruimt je blikveld en ervaring. Je leert er ook je gevoelens te uiten of je in te leven. Bovendien is het natuurlijk geweldig om met elkaar op te trekken en iets moois te realiseren. Daar hoort zeker ook plezier bij. En applaus!

Nu wordt er in de Cathrien veel gebeden. En vooral in de Byzantijnse vieringen zijn er uitgebreide gebeden voor vrede voor vele (groepen van) mensen, de vredeslitanie genoemd, die meerdere keren terugkomt in een viering. Het gaat echter nooit om bidden alleen. De daad mag bij het woord worden gevoegd. Wij, als Maria-parochie, vinden het daarom geweldig mooi, dat wij oude vrienden een plek kunnen bieden in één van onze gebouwen. Wij hopen en bidden dat, alle mensen van Maejstro, alle maestro’s, zich bij ons thuis voelen en veel plezier en voldoening beleven.

                                                                                                                             Namens de Maria-parochie,

                                                                                            Vrede & alle goeds!

                                                                                                                             Embregt Wever,

pastoraal werker.