• Dag Iris, allereerst de vraag hoe gaat het met jou en de jouwen in deze barre tijd van Corona?

Met mij en mijn naasten gaat het gelukkig goed! Het is een ontzettend bizarre tijd, maar we proberen er het beste van te maken! Dit lukt de ene keer wat beter dan de andere keer, maar ik houd hoop dat het binnenkort weer wat beter zal zijn en dat ik mijn grote liefde voor theater weer door kan zetten.

  • Hoe ben jij nu als theatermaker actief? Kun je nog iets doen?

Mijn repetities en mijn voorstellingen zijn helaas afgelast. Gelukkig studeer ik, naast mijn werk, voor docerend theatermaker op het Fontys en ga volgend jaar afstuderen, dus ik ben nu druk bezig met mijn afstudeeronderzoek. Daarnaast hebben wij online lessen, dus ik blijf in ieder geval met het vak bezig!

  • Wat zijn de activiteiten van majStro?

Met theatergroep majStro maken wij voorstellingen voor jong en oud. Deze voorstellingen zijn zeer verschillend. De ene keer is dit een klucht, dan een sprookje, dan een wagenspel en er zit een horror sprookje aan te komen. Wij maken deze voorstellingen met heel veel liefde, iedereen is even belangrijk in deze voorstellingen en we doen dit echt samen! Dat is de kracht van theatergroep majStro!

  • Hoe zien jouw plannen eruit voor jezelf als theatermaker en speciaal als regisseur van majStro? Hoe hou je de mensen erbij?

Met theatergroep majStro waren wij, voor de crisis, net begonnen met ideeën verzamelen voor een nieuw theaterstuk. Dit zou een wagenspel worden, in de lijn van ‘de Keisnijder’ in het Jeroen Bosch jaar. Twee spelers uit de groep zouden zelf een stuk schrijven, waarmee we aan de slag zouden gaan. Helaas gaat dit niet door. Wanneer we weer kunnen repeteren is nog maar de vraag. Dit brengt veel verdriet en onzekerheid met zich mee. Gelukkig is deze groep ontzettend solidair en zorgend naar elkaar. Dat geeft mij vertrouwen in de mensheid. Vanaf het begin van de crisis is het druk in onze app-groep. Opdracht na opdracht volgt en iedereen doet mee. Sinds twee weken zijn wij gezamenlijk een verhaal aan het schrijven. Iedereen om en om een paar zinnen. Op maandagavond, op onze vaste repetitietijd lees ik dit verhaal voor op de app. Zo blijven wij verbonden met elkaar.

  • Wat zijn je verwachtingen voor 2020 en volgend jaar?

Ik ben bezig met het onderzoek voor mijn afstudeervoorstelling. In deze voorstelling wil ik, door middel van echte verhalen, het stigma dat rust op dak- en thuislozen doorbreken en laten zien hoe belangrijk echt contact maken, luisteren en kijken naar een individu is. In mijn voorstelling spelen spelers van majStro mee, naast acteurs en zangers. Ik hoop dat ik in april 2021 deze voorstelling kan spelen, maar als de wereld dan nog op zijn grondvesten schudt, zal ik deze voorstelling in een film/documentaire-vorm proberen te gieten. Hier ben ik nog niet echt bedreven in, maar ik vind het ontzettend interessant om hiermee aan de slag te gaan en nieuwe dingen te leren. Daarnaast hoop ik mijn huidige werk voort te kunnen zetten. Voor de crisis was ik bezig met het stuk ‘Het geheugen van water’ van Shelagh Stephenson en zou ik gaan spelen bij EELT producties in de voorstelling ‘Vier de wind’.

In 2021 mogen wij, met theatergroep majStro, meewerken aan de Bosch parade.

  • Heb je nog een boodschap voor de mensen die de nieuwe site van het Sociaal Theater bezoeken?

Onze projecten worden met extreem veel enthousiasme en liefde gemaakt voor jullie. Ons doel is dat jullie hiervan kunnen genieten en als dit lukt, zijn wij gelukkig!

Toneelgroep majStro is onder hoede van het Sociaal Theater

                                                       Mei 2020 Arnoud Kremers