• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Projecten

INTERVIEW MET IRIS VAN ROOIJ – Regisseur van De Blijde Boodschap

 

Iris, kun je ons iets vertellen over je opleiding en theaterervaring?

Het begon op de lagere school bij een toneelclub in Breda, daardoor wilde ik naast mijn middelbare school de vooropleiding theater volgen en gelukkig bood de muzische afdeling op het Koning Willem 2 college die kans. Vervolgens heb ik op het Koning Willem 1 college de 1jarige dagopleiding theater gevolgd en toen wist ik het zeker….Dit wordt het!! Ik ben naar de Acteerstudio in Scheveningen gegaan en heb daarna twee jaar lessen gevolgd op de Kleinkunstakademie in Den Bosch. Tussendoor heb ik met mijn cabaretduo aan diverse festivals mee gedaan en sinds een tijdje richt ik mij voornamelijk op het spelen en theater maken. Vorig jaar heb ik een voorstelling gemaakt met theatergroep ‘’Drang” in Den Haag en dit jaar speel ik in een voorstelling van Moyses Bosch.

P1000935-1

 

Hoe is je fascinatie voor theater ontstaan?

Als klein meisje vond ik het al heerlijk om in de belangstelling te staan. Voor opa en oma, ooms en tantes, maar vooral mijn ouders en zussen moesten telkens weer naar mijn voorstellinkjes komen kijken. Naast mijn lagere school mocht ik van mijn moeder bij een toneelclub in Breda en daardoor is het theater voor mij echt gaan leven! Verkleden, dansjes verzinnen en toneelstukjes maken….en nog steeds is dat wat ik het liefste doe!

 

Hoe vind je het om te werken met cliënten van de Maatschappelijke Opvang?

Ontzettend leuk. Iedereen is geweldig enthousiast en dat is de helft van de voorstelling. Met sommige heb ik al eerder gewerkt met de film ‘’de klokkenluider van de notre jan’’ en sommige zijn nieuw, maar het is een fijne groep, iedereen kan het met elkaar vinden en ik weet zeker dat wij samen een super gave voorstelling kunnen maken!

P1000989

 

Kun je ons iets vertellen over het stuk en hoe jij het gaat aanpakken?

Het gaat over de familie rommel. Een familie die altijd de eindjes aan elkaar moet knopen, waar er af en toe een klap valt, waar discussie een normale gang van zaken is, maar waar, als het er op aan komt, liefde is en er voor elkaar gezorgd wordt.

Het is kerst, er is geen geld, de dochter staat op het punt van bevallen, de deurwaarder komt en gaat wanneer het hem uitkomt en dan lopen er ook nog een kat en hond af en aan. Complete chaos in dit huis, maar met een verrassende wending. Het voordeel van een klucht voor mij is dat ik de absurditeit kan opzoeken. Ik hou van de meest tegengestelde beelden bij bepaalde teksten. Ook hier ga ik het uiterste uit de kast halen!

 

Wanneer hebben jullie de première gepland?

De première is gepland op donderdag 12 December in de middag. Verder hebben wij ’s avonds nog een voorstelling en op 19 December ook twee. Het wordt zeker de moeite waard om te komen kijken!

 

Komt er nog een vervolg op dit huidige project van jou voor de Maatschappelijke Opvang in Den Bosch?

Zeker komt er een vervolg! In 2014 mag ik opnieuw een theaterstuk regisseren voor “Cirque du clochard”, op dit moment nog een uiterst geheim project, maar ik heb er nu al zin in!