IRIS VAN ROOIJ

Door Arnoud Kremers

 

 

 

 

  • Iris je bent inmiddels cum laude afgestudeerd. Proficiat! Wij doen dit interview om iets meer duidelijk te maken over jouw bijzondere afgelopen jaar. Allereerst wat hield jouw studie in en wat was voor jou het interessantste onderdeel daarvan?

Dank je wel! De studie die ik heb gevolgd is de studie voor Docerend theatermaker op het Fontys in Tilburg. Ik heb een theateropleiding gevolgd van 2000 tot 2004 in Scheveningen en daarna werkte ik als regisseur en acteur en gaf soms workshops op scholen. Intuïtief wist ik heel goed wat ik wilde zien op de vloer, maar ik wist niet altijd waarom. Om meer grip te krijgen op het vak besloot ik deze opleiding te gaan volgen. Wat mij het meest heeft geholpen is de dramaturgie snappen van de stukken die ik regisseer en telkens mezelf blijven bevragen over het waarom. Waarom maak je deze keuze, wat zegt dat in het stuk en op de vloer, waarom zeg je dit en wat is het doel van de scene.

  • Hoe ben jij tot jouw eindexamen werkstuk “Samaritaan” gekomen, waarom heb je niet een bestaand toneelstuk gekozen?

Sinds 2005 werk ik samen met het sociaal theater. Een initiatief van de Maatschappelijke opvang in in ’s-Hertogenbosch om dak- en thuislozen door middel van kunst, weer een plekje te geven in de maatschappij.

Onder de vlag van sociaal theater heb ik theatergroep MajStro opgericht. Het streven is om elk jaar een voorstelling op de planken te zetten waarmee wij reizen door de regio.

Ik liep al tijden rond met het idee om een voorstelling te maken met acteurs en spelers van Theatergroep MajStro. De voorstelling moest bestaan uit fictieve en realistische verhalen en het publiek zou uiteindelijk niet weten wie er acteur was en wie speler van Theatergroep MajStro. Ik wilde het stigma wat rust op dak- en thuislozen doorbreken en laten zien dat deze verhalen iedereen zouden kunnen zijn.

Op 16 januari 2020 stierf Daniel Masirek naast zijn bankje in het park op Orthen, hier in ’s-Hertogenbosch. Daniel Masirek was een man van Poolse komaf en had geen werk of verblijfsvergunning. Hierdoor viel hij in ’s-Hertogenbosch tussen wal en schip. Ik stuitte toevallig op dit overlijden en dit raakte mij enorm.   Ik besloot hier onderzoek naar te doen. Het verbaasde mij hoe weinig aandacht aan dit overlijden werd besteed en ik begon dieper te graven. Ik heb met diverse hulverleners en instanties gesproken. Een half jaar heeft dit onderzoek geduurd en tijdens dit onderzoek werd mij duidelijk dat ik zijn verhaal moest vertellen.

Mijn hele onderzoek, samen met persoonlijke verhalen van spelers van theatergroep MajStro, zat in een mooie map, maar ik had geen flauw idee hoe ik hier een theaterstuk van zou kunnen maken…. En daar kwam schrijver Marino van Liempt om de hoek.

Ik had eerder gewerkt met een script vanuit zijn pen en hij wilde mij hier graag bij helpen, gelukkig! De map kwam bij Marino terecht en aan hem de nobele taak om hiermee aan de slag te gaan.

Op het moment dat ik het script kreeg was ik verbaasd en ontroert. Hoe kon iemand, vanuit mijn dossier, zo precies het gevoel raken dat ik wilde      overbrengen.

Helaas bleef corona….. Ik stond voor de lastige keuze: ga ik een theaterstuk maken waarvan ik, bijna zeker, wist dat het niet opgevoerd kan worden? Of gooide ik het roer om en een film maken?

Voor diegene die mij een beetje kennen: ik houd totaal niet van onzekerheid, dus mijn keuze voor film was snel gemaakt. En het is niet dat ik me niet had voorbereid op een ander medium en een andere werkwijze, maar ik heb me er toch iets in verkeken. Het filmscript, een storyboard, een andere manier van spel, draaidagen, monteren en nog veel meer! Het was een heftige periode, maar door de goede hulp van Van Osch Films is het uiteindelijk gelukt!

Mijn oorspronkelijke theateridee heb ik helaas moeten laten varen (wat best lastig was af en toe) maar ik ben erg trots op de film die het geworden is!

  • Wanneer kan de film bekeken worden en ga je er nog mee toeren?

Op zondag 18 juli was de film in première gegaan in de Verkadefabriek. Deze is zeer goed ontvangen. Op 27 juli en 22 augustus draait het nog twee keer in de Verkadefabriek met een Q&A. Dan kun je vragen stellen aan mij en 1 van mijn spelers. Ik ben nu bezig met een aantal short filmfestivals om de film meer publiciteit te geven. Zodra ik hier meer over weet horen jullie het meteen!

  • Komt er toch nog een toneelversie van “Samaritaan” op de planken?

Dat was mijn eerste bedoeling, maar ik weet niet of dat nog gaat lukken. De film de wereld in krijgen is nu mijn eerste prioriteit, maar wie weet!

  • En na deze bewogen tijd van pandemie, die nog steeds niet helemaal voorbij lijkt: Wat zijn je toekomstplannen?

Ik blijf uiteraard werken voor sociaal theater en theatergroep MajStro. Daarnaast ga ik een voorstelling maken op een AZC in Budel, een voorstelling bij Doppio in Eindhoven en ben ik bezig met mijn eigen theatergroep. Daarnaast lopen er een aantal sollicitaties op scholen en ben ik druk bezig om de film bekendheid te geven…Genoeg in de planning dus!