De Keisnijder

In het Jeroen Bosch Jaar 2016 presenteren wij het wagenspel De Keisnijder in het centrum en de wijken van ’s-Hertogenbosch.

Het is onze opzet dat deze productie g e h e e l door cliënten van de Maatschappelijke Opvang zal worden gespeeld en in alle onderdelen door hen zelf zal worden vormgegeven. In verschillende workshops (toneel, muziek, decorbouw, kostumering, grime) zal de presentatie van het wagenspel worden voorbereid.

Het stuk: Oplichter Malefijt doet zich voor als wondergenezer en meesterchirurgijn. Hij onderwerpt zijn patiënten aan de gekste behandelingen, waarvan het resultaat soms rampzalig is. Maar wat zijn slachtoffers ook overkomt, Malefijt verdient grof geld aan hen. Op het einde van deze klucht krijgt onze kwakzalver een heel bijzondere patiënt, die hij niet kan genezen, maar die hem voor altijd geneest!

Wij roepen alle geïnteresseerden op zich bij ons te melden om mee te werken aan dit mooie project en volop mee te doen aan het volksfeest rondom schilder Jeroen Bosch.

Meer informatie volgt op al onze locaties!

266px-Cutting_the_Stone_(Bosch)

Cirque du Clochard 2014

In de nieuwsbrief van  de Federatie Opvang  april 2013 verscheen  de volgende oproep voor ons nieuwe grote project:

Op zaterdag 12 juli  2014 organiseert het Productiebureau van de Maatschappelijke Opvang ’s-Hertogenbosch  voor de tweede maal een groots festival op de Parade bij de Sint Jan. In 2009  werd met man en macht gewerkt aan Cirque du Clochard: een artistiek podium voor  dak- en thuislozen uit verschillende windstreken, met Bossche lotgenoten als  gastheer. Dankzij dit groots aangepakte festival hebben we veel ervaring  opgedaan en willen we, gezien het succes van de eerste editie, een tweede  festival organiseren.

Of het nu gaat om muziek, kleinkunst, theater, poppenkast,  poëzie, mime, circusacts of iets heel anders. Uw cliënten zijn welkom om te  schitteren op deze creatieve bühne.

Wij roepen zusterorganisaties door heel Nederland op  voorstellen in te dienen voor dit evenement op het prachtige plein bij de  kathedraal. Deze vroege oproep is bedoeld om opvanginstellingen alle tijd en kans  te geven om originele ideeën te ontwikkelen en aan ons voor te leggen. Het  Productiebureau  streeft naar een sterk,  afwisselend en feestelijk programma, dat onze cliënten een onvergetelijke  dag bezorgt.         Wij nodigen u uit om aan dit evenement in de maak deel te  nemen. U kunt uw voorstellen per mail toesturen aan het Productiebureau: productiebureau@modenbosch.nl Voor méér informatie kunt u contact opnemen  met Marianne Goossens: 06-20624646.

 

 

De Blijde Boodschap

Op de uitnodiging van ondernemersvereniging Hartje Den Bosch  om een bijdrage te leveren aan de Kersstalroute 2013 hebben wij positief  gereageerd. Onder de regie van Iris van Rooij zal er een korte kerstklucht van  Arnoud Kremers worden gespeeld door zeven cliënten, die met ingang van  september 2013 starten met de repetities voor dit toneelspel. Hierover zult u  op deze site natuurlijk op de hoogte worden gehouden!
Movedmedia Breda zal in een serie over de Maatschappelijke  Opvang in Brabant voor Omroep Brabant een reportage opnemen over de  voorbereidingen van De Blijde Boodschap.

 

 

De Klokkenluider van de Notre Jan

Op donderdag 13 juli 2011 was op Kasteel Hernen de eerste  workshop acteren onder de bezielende leiding van Iris van Rooij. Hiermee werd  het startsignaal gegeven voor het nieuwe project van het Productiebureau.

 

Uitgangspunt voor de film was het script dat Arnoud Kremers  geschreven heeft. In een dertigtal scènes wordt met als nevenplot een grote  diefstal het verhaal verteld van klokkenluider Dove Jojo en zigeunerin  Esmeralda. De Sint Jan speelde als decor en plaats van handeling een  belangrijke rol.

kvnjlogo

Alle onderdelen van het filmproces kwamen aan de orde:  acteren, kostumering, set-decoratie, rekwisieten, grime, belichting, geluid,  camera en catering. Het was de bedoeling dat cliënten van de SMO zoveel  mogelijk vóór en achter de camera deelgenoot waren van een prachtig creatief  proces. Al onze acteurs waren cliënt en ze leverden een fantastische prestatie.

De regie was in handen van Maarten Melis. Zijn assistente  was Iris van Rooij. Het technische team bestond uit Manuel Cooymans en drie  stagiaires van het Willem I College en het ROC. Componist Frans Kerkhofs maakte  de muziek.

2012-01-28_11.14.34

2012-01-28_10.51.20

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het werken aan de film  maakte Guus Bekooy een reportage. Op donderdag 26 april 2012 ging de film met  making of voor een uitverkochte zaal in  première in de Verkadefabriek.  Wegens de  overweldigende belangstelling werd er op vrijdag 27 april een extra  voorstelling ingelast en weer was de zaal uitverkocht! Van de film werden 500 dvd’s verkocht en in binnen- en  buitenland werd de film dat jaar in tal van opvangcentra  vertoond. Overal werden onze filmsterren  bejubeld. In de pers kregen we meer aandacht dan ooit.

 

 

Cirque du ClochardPostercirqueduclochard

In 2009 hebben we met man en macht gewerkt aan onze grootste productie tot nu toe: Cirque du Clochard op de Parade voor de Sint-Jan. Op zaterdag 3 oktober was het zover! In een bont geheel van kleine tenten, kramen en een grote podiumtent  lieten daklozen uit heel Nederland, met Bossche lotgenoten als gastheer, op allerlei manieren zien wat ze aan talent hebben.  Muzikanten, dichters, schilders, tekenaars, blikslagers en tal van andere artiesten deden enthousiast mee. Het festival werd druk bezocht en kreeg veel aandacht in de regionale en landelijke pers.

 

 

 

 

 

Kinky Catwalk

KC1preview-poster-BIGIn datzelfde jaar begonnen wij aan de Kinky Catwalk. In een twee dagen durende workshop werkte een heel team onder leiding van beeldend kunstenaar Henriette Heidstra aan de vervaardiging van een grote collectie uitdossingen vervaardigd uit afvalmateriaal. De eigenlijke modeshow vond plaats op 29 november in concertzaal Willem II met spreekstalmeester Geert van Dieren en DJ Maurice Delgado. De jury was in handen van theaterontwerpster Mieke Kortman en de bruidskleding-ontwerpster Houda el Facha. Tijdens de Kinky Catwalk werden er in een speciaal ingerichte foto-studio verrassende modeplaatjes gemaakt door fotografe Suzan van Gemeren. Deze foto’s waren zo overtuigend dat ze in januari 2008 in een expositie voor een groter publiek te zien waren in het Kruithuis. Tijdens de opening vond een veiling plaats onder de bezielde leiding van oud-wielrenner Riny Wagtmans, die ook bekend is als ambassadeur voor Exodus. Ook de Kinky Catwalk kreeg veel aandacht in de media.

 

 

 

 

De Nachtwacht

filmaffiche1Zo realiseerden wij in nauwe samenwerking met cliënten, collega’s en vrijwilligers in 2006 een speelfilm De Nachtwacht over de schaduwzijde van het leven van Rembrandt van Rijn. Twee lange draaidagen in november leidden tot een film, die ook op DVD is vastgelegd. De film ging in januari 2007 in de Verkadefabriek voor twee volle zalen zeer succesvol in premiére. Alle acteurs kregen een VIP-behandeling en werden geïnterviewd door tal van media.

 

 

 

 

 

 

En verder…

In de zomer van 2008 hadden we in de Azijnfabriek een schitterend optreden van het Ricciotti Ensemble uit Amsterdam dat voor en met onze cliënten een onvergetelijk concert gaf.
In november 2008 werd er een heel bijzondere theatervoorstelling gespeeld in het Koningstheater: Gij zult spinazie eten. Dit stuk is geheel tot stand gekomen met de ervaringsdeskundigheid van een aantal daklozen, die de kleinkunstenaar Dennis van Riet tijdens het schrijven en uitwerken van het stuk hebben begeleid.

Ofschoon 2010 een rustiger jaar was hadden wij in de Verkadefabriek het daklozentheaterstuk Lazarus te gast, deden van 18 tot en met 27 juni een aantal cliënten met volle inzet mee aan de Bosch Parade onder hoede van maskermaker Frans Krom en was in september een kleine, maar fijne workshop Spelen met Taal op Kasteel Hernen onder leiding van de schrijver Jacques van de Ven.

Geef een reactie